Ring og hør
nærmere
+45 2224 0938

Innovationsprisen 2016

Bent Urup fra Fredericia modtog Patent Nords Innovationspris
2016 som hæder for udviklingen af det nye miljøvenlige, effektive og økonomiske RAS2020 landbaserede fiskeopdrætsanlæg, som er udviklet og nu markedsføres i samarbejde med Krüger Veolia (www.kruger.dk).

Bent Urup har en Ph.D. i biologi, og er en international anerkendt faglig kapacitet. Bent er desuden en særdeles kompetent entreprenør, som i en sjælden grad formår at realisere sine visionære ideer.

RAS2020 fiskeanlægget muliggør, at man kan producere fisk stort set overalt, da udledningen kan tilpasses de gældende miljøkrav, og samtidig har anlægget et meget lille behov for tilførsel af frisk vand.

RAS2020 er et nyt innovativt cirkulært design, der med stor fleksibilitet gør det muligt, at producere en lang række kommercielle arter af fisk. Anlægget fylder væsentligt mindre end traditionelle landbaserede an­læg som følge af det unikke design, og et avanceret kontrolsystem der styrer alle vigtige parametre som eksempelvis ilt, pH, CO₂ og temperatur. Teknologien tilgodeser derfor i højere grad fiskens naturlige behov.

I Hanstholm bygges pt. Nordeuropas første RAS2020 opdrætsanlæg til sushifisk. Opdrætsanlægget bruger kun 1 % af den mængde vand per ton produceret fisk, som kræves i traditionelle dambrug på land. Den markante vandbesparelse skyldes at RAS2020 kontinuert recirkulerer, renser og genbruger vandet.

Teknologien er patentanmeldt og varemærkebeskyttet i store dele af verden, hvor der er et stort eksportpotentiale.

Prisoverrækkelsen foregik hos Krüger A/S i Søborg d. 19. april 2017 i forbindelse med at repræsentanter fra den Malaysiske regering deltog i et møde hos Krüger for at høre mere om teknologien.

Innovationsprisen er i år 2016 en keramisk krukke, fremstillet af keramiker Peter Lange fra Aalborg, som har skabt en keramisk fantasi med udgangspunkt i Bents virke og interesser.

Yderligere information om Bent Urup kan læses her: www.aqua-partners.dk

Fotos fra prisoverrækkelsen d. 19. april 2017:

Bent Urup med krukken fra keramiker Peter Lange samt innovationspris diplom.
Bent Urup (til venstre) og Hans Harding, Patent Nord.